____________________________________________________________________________________________
FILMY PREZENTUJĄCE ZAWÓD
____________________________________________________________________________________________
Film ten zawiera:
• opis zawodu zgodny z terminologią i wytycznymi klasyfikacji zawodów,
• charakterystykę pracy w zawodzie przedstawioną w sposób zgodny z klasyfikacją zawodów,
• sposób uzyskania kwalifikacji zawodowych i możliwości kształcenia w danym zawodzie na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub studiach wyższych,
• informację o tym, co można robić po uzyskaniu kwalifikacji zawodowych, gdzie znaleźć pracę, jak się o nią ubiegać.
Film prezentujący zawód, w tym także osoby wykonujące dany zawód oraz narzędzia i materiały wykorzystywane w procesie pracy. Każdy zawód jest zaprezentowany z 3 perspektyw: z pozycji pracodawcy, pracownika oraz osoby uczącej się w zawodzie. Zawód widziany oczami pracodawcy – pożądane cechy pracownika, predyspozycje, zestaw pożądanych umiejętności zawodowych i kompetencji społecznych pracownika. Możliwości rozwoju zawodowego, perspektywa zarobków, prognozy zatrudnialności w zawodzie. Zawód widziany oczami pracownika- dlaczego zdecydował podjąć pracę w zawodzie, w jaki sposób uzyskał wykształcenie. Pozytywne i negatywne aspekty związane z pracą w zawodzie. Możliwości, jakie niesie praca w danym zawodzie, możliwa ścieżka kariery, perspektywa awansu. Zawód widziany oczami osoby uczącej się- dlaczego wybrała dany zawód, jak wygląda proces kształcenia, jakie możliwości zapewnia szkoła, czego oczekuje od przyszłej pracy. Film zakończony jest tablicą informacyjną prezentującą dostępne formy kształcenia w zawodzie.
Film o zawodzie – technik turystyki wiejskiej w formacie flash video i MP4 oraz zdjęcia przedstawiające ten zawód.
____________________________________________________________________________________________
E-PODRĘCZNIKI
____________________________________________________________________________________________
1.Imprezy i usługi turystyczne
2.Informacja geograficzna i turystyczna
3.Wybrane elementy geografii turystycznej
4.Atrakcyjność turystyczna Polski
5.Atrakcyjność turystyczna Europy
6.Programowanie imprez turystycznych
7.Współpraca z usługodawcami
8.Kalkulacja kosztów imprez i usług turystycznych
9.Wyposażenie bazy do prowadzenia usług agroturystycznych
10.Regulacje prawne dla obiektów świadczących usługi noclegowe
11.Kategoryzacja bazy noclegowej
12.Gospodarstwo rolne
13.Produkcja rolnicza w gospodarstwie agroturystycznym
14.Usługi turystyczne
MATERIAŁY POMOCNICZE
Wstęp do programowania imprez turystycznych