Z ŻYCIA SZKOŁY
Szkolenie PPOŻ w Publicznej Szkole Policealnej STO w Raciążu
23 września w Naszej Szkole odbyło się szkolenie pracowników w zakresie ochrony przeciw pożarowej, które miało na celu zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu ochrony przeciwpożarowej.
W ramach tego szkolenia odbyły się zajęcia teoretyczne o zagrożeniach pożarowych w miejscu pracy, przyczynach powstawania i rozprzestrzeniania się pożarów, zadaniach i obowiązkach pracowników w przypadku powstania pożaru oraz sposobach alarmowania i ewakuacji .
Po części teoretycznej odbyły się ćwiczenia z zakresu podstaw obsługi sprzętu gaśniczego oraz zasad działań taktyczno – gaśniczych.
Warsztaty szkoleniowo-edukacyjne dla słuchaczy kwalifikacyjnego kursu zawodowego kierunku turystyka wiejska w zakresie kwalifikacji TG.09 Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu
W
dniach 5.09.2020-6.09.2020 r. w godzinach od 8.00 – 17.00 słuchacze
Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu uczęszczający na
kwalifikacyjny kurs zawodowy technik turystyki wiejskiej
uczestniczyli w warsztatach szkoleniowo-edukacyjnych z carvingu
w
zakresie kwalifikacji TG.09 (prowadzenie gospodarstwa
agroturystycznego). Poznali niezwykłą, wywodzącą się z Dalekiego
Wschodu technikę wykonywania dekoracji (rzeźbienia) z warzyw i
owoców – bardzo efektowną umiejętność pożądaną na rynku
pracy,
w szczególności u pracowników zawodowo zajmujących
się organizacją usług gastronomicznych, turystycznych,
żywieniowych i hotelarskich.
Warsztaty odbyły się w dwóch grupach w sobotę w Publicznej Szkole Policealnej STO w Raciążu, a w niedzielę w Agroturystyce Akacjowe Wzgórze w Kraszewie-Czubakach. Słuchacze dowiedzieli się, że owoce i warzywa mogą być ozdobą talerza nie tylko jako surówka, przekonali się, że można z nich stworzyć prawdziwe arcydzieła, w tym także bukiety będące doskonałym, smacznym, cieszącym oko i dostarczającym wielu wrażeń estetycznych prezentem dla damy swojego serca. Patrząc na efekty pracy, aż trudno było uwierzyć, że tak piękne prace mogą powstać z warzyw i owoców.
Słuchacze
z turystyki wiejskiej poznali sposoby wykonywania zarówno dekoracji
talerzy z potrawami, jak i tych bardziej skomplikowanych, należących
do typowego carvingu. Wzbogacili swoją wiedzę i umiejętności z
zakresu technik karvingowych wykazując się dużą pomysłowością
i zaangażowaniem. Inwencja
twórcza słuchaczy-artystów dała im możliwość tworzenia ozdób
z rzodkiewki, papryki, kalarepy, melona i wielu innych surowców.
W
ramach zdobywania umiejętności dekoracji talerzy i półmisków
uczestnicy dowiedzieli się, które elementy ze sobą współgrają
(np. różne rodzaje serów, winogron, orzechów, precli) według
sztuki kulinarnej i najnowszych trendów oraz jakiego typu dekoracji
należy unikać.
Uczestnicy
szkolenia mogli skosztować przygotowanych przez siebie przysmaków
w ramach bezpłatnej degustacji. Niezwykle wartościowym
dopełnieniem warsztatów był wykład p. mgr Elżbiety Nygi,
konsultantki z KOWEZiU,
która przekazała słuchaczom wiele cennych informacji dotyczących
usług żywieniowych i noclegowych przydatnych
w
przygotowaniach do egzaminu zawodowego, jak również przydatnych
faktów dotyczących m.in. doboru diety oraz nawyków żywieniowych
wśród różnych grup oraz w różnych krajach.
Warsztaty odbyły się w szczególnym reżimie sanitarnym z zachowaniem niezbędnych środków ostrożności w postaci maseczek i rękawiczek. Wziął w nich udział Prezes Samodzielnego Koła Terenowego nr 223 STO w Raciążu, pan Jarosław Pietrzak, dyrektor Zespołu Szkół STO w Raciążu, pan Andrzej Nizielski, dyrektor Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pan Łukasz Palmowski oraz nauczyciele uczący na kierunku technik turystyki wiejskiej. Całe wydarzenie zostało bardzo pozytywnie ocenione przez wszystkich uczestników i organizatorów warsztatów.
Warsztaty szkoleniowo-edukacyjne zorganizowane zostały w ramach realizacji podstawy programowej w zakresie przedmiotu usługi żywieniowe. Udział w warsztatach będzie podstawą do zaliczenia z przedmiotu.
Zespół Szkół STO w Raciążu uczestnikiem VII Jarmarku Raciąskiego
20 sierpnia 2020 roku w dużym parku, przy Miejskim Centrum Kultury Sportu i Rekreacji im. Ryszarda Kaczorowskiego w Raciążu odbył się VII Jarmark Raciąski. Na stoiskach wystawienniczych można było zakupić produkty regionalne, pamiątki, rośliny ozdobne, nalewki, miody oraz przepyszne domowe wypieki. W ramach promocji Zespołu Szkół Społecznego Towarzystwa Oświatowego STO w Raciążu wspólne stanowisko miały: Społeczne Liceum Ogólnokształcące STO w Raciążu oraz Publiczna Szkoła Policealna STO w Raciążu.
Przy pięknie udekorowanym stoisku byli obecni: dyrektor Zespołu Szkół STO w Raciążu, pan Andrzej Nizielski, dyrektor Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pan Łukasz Palmowski oraz dyrektor Społecznego Liceum Ogólnokształcącego STO w Raciążu, pan Damian Szcześniewski. Można było spotkać także innych nauczycieli i pracowników wspomnianych szkół: panią Urszulę Skierkowską, panią Jolantę Wiśniewską, pana Ireneusza Leszka Brdaka, pana Włodzimierza Kosiorka, pana Stanisława Gołębiowskiego, pana Daniela Kolczyńskiego, pana Cezarego Jurkiewicza, pana Marka Mikołajewskiego, pana Marcina Ciarkowskiego, panią Małgorzatę Żmijewską, panią Monikę Czyżyk-Dureńską, pana Tomasza Szcześniewskiego oraz pana Czesława Raszkowskiego.
Społeczne Liceum Ogólnokształcące STO w Raciążu bardzo dobrze reprezentowały nauczycielki: pani Jolanta Wiśniewska i pani Urszula Skierkowska, wychowawczyni klasy pierwszej, które wspólnie upiekły babeczki. Elegancko zapakowane smakołyki opatrzone karteczkami z logiem szkoły sprzedawane były za symboliczną złotówkę, a środki w ten sposób pozyskane zostaną przeznaczone na działalność samorządu. W promocję liceum i sprzedaż babeczek zaangażowali się także uczniowie: Aleksandra Smolińska, Maciej Drzewiecki, Natalia Ciarczyńska, Oliwia Poczmańska, Marta Białecka i Oktawia Czaczyk.
Uczestnikom jarmarku rozdawano ulotki zachęcając ich do zapoznania się z ofertą edukacyjną Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu oraz Społecznego Liceum Ogólnokształcącego STO w Raciążu. Dużym zainteresowaniem cieszyły się własnoręcznie upieczone babzeczki, pięknie zapakowane i sprzedawane, przez licealistów.
Stoisko Zespołu Szkół STO w Raciążu było bardzo kolorowe i przyciągające uwagę. Było to możliwe, dzięki współpracy dyrekcji, pracowników, uczniów i słuchaczy. Z daleka widoczne były: wielki baner Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, zdjęcia z imprez szkolnych licealistów oraz kolorowe napisy zwracające uwagę na fakt, że Zespół Szkół STO w Raciążu to szkoła inna niż wszystkie, stawiająca na pierwszym miejscu potrzeby uczniów i słuchaczy i doskonale przygotowująca ich do życia.
W pobliżu stoiska Zespołu Szkół STO w Raciążu znajdował się także namiot Zespołu Szkół w Raciążu, Szkoły Podstawowej im. Stanisława Konarskiego w Raciążu oraz Banku Spółdzielczego w Raciążu, co sprzyjało integracji i zawieraniu nowych znajomości. Lepiej poznać mogli się również pracownicy Zespołu Szkół STO w Raciążu, którzy wcześniej nie mieli okazji się spotkać.
Pracownicy Zespołu Szkół STO w Raciążu mieli do wykonania bardzo ważne zadanie, opowiadali zainteresowanym o placówkach oświatowych w których pracują, zachęcając ich do rozpoczęcia edukacji. Bardzo miłym akcentem były nieoczekiwane spotkania z dawnymi absolwentami szkoły policealnej, jak i liceum którzy w bardzo ciepłych słowach wspominali minione lata, wyrażając chęć dalszej edukacji, a w przypadku liceum dla młodzieży zapisania do szkoły swoich dzieci. Było to bardzo miłe, gdyż świadczy o tym, że mimo upływu lat Zespół Szkół STO w Raciążu pełni bardzo ważną role w lokalnym środowisku, a informacje prasowe i zamieszczane na portalach społecznościowych i stronach internetowych docierają do odbiorców.
Niepowtarzalnego klimatu dodawały stoisku Zespołu Szkół STO w Raciążu przepiękne kompozycje florystyczne przygotowane przez członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Koziebród uczęszczające na kwalifikacyjny kurs zawodowy florysta do Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu. To dzięki ogromnemu zaangażowaniu pań, wytężonej pracy na zajęciach praktycznych, pod czujnym okiem nauczycielki, pani Marii Męczyńskiej udało się stworzyć cieszące oko dekoracje kwiatowe. To nie jedyne osiągnięcie kursantek, które wcześniej zaangażowały się także w dekorowanie kościoła parafialnego w Koziebrodach na uroczystości odpustowe oraz stworzyły imponujący wieniec dożynkowy.
Także podczas jarmarku raciąskiego kursantki Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu i zarazem członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Koziebród zaprezentowały się znakomicie. Stoisko było kolorowe. Imponujące, samodzielnie wykonane dekoracje sprawiły, że każdy kto przechodził obok był pod ogromnym wrażeniem, tego co ukazywało się jego oczom. Przygotowane przysmaki kusiły już samym wyglądem i nie wiadomo było co wybrać. Mistrzynie kuchni z KGW w Koziebrodach bardzo dobrze przygotowały się na jarmark, nie zabrakło słodkości, przepysznych drożdżowych rogalików, ciasta drożdżowego z masłem i szklanką mleka prosto od krowy, a także innych smakowitych potraw, pierogów z gęsiną z grzybami i kapustą oraz ruskich ze szpinakiem. Ponadprzeciętne zaangażowanie zostało docenione, czego efektem było zdobycie pierwszego miejsca przez Koło Gospodyń Wiejskich z Koziebród w konkursie na najlepsze stoisko wystawiennicze z produktami tradycyjnymi i regionalnymi.
Udział VII Jarmarku Raciąskim był świetną okazją do promocji zarówno Społecznego Liceum Ogólnokształcącego STO w Raciążu, jaki i Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu w lokalnym środowisku.
Efekty pracy słuchaczy Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych FLORYSTY i TECHNIKA TURYSTYKI WIEJSKIEJ widoczna na dożynkach.
W dniu 8 września w Sanktuarium Maryjnym w Koziebrodach odbywają się uroczystości odpustowe, którym towarzyszą dożynki. Podczas tego święta możemy podziwiać zachwycający efekt ciężkiej pracy uczestników Kwalifikacyjnych Kursów Zawodowych FLORYSTY i TECHNIKA TURYSTYKI WIEJSKIEJ.
Słuchacze zaliczali strzelanie! Egzamin praktyczny w Publicznej Szkole Policealnej STO w Raciążu
6 czerwca 2020 roku w godzinach 11.00 – 15.00 na strzelnicy w Raciążu należącej do Jednostki Strzeleckiej „Strzelec” odbył się egzamin praktyczny ze strzelania dla 20 słuchaczy czwartego semestru Publicznej Szkoły Policealnej Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Raciążu z kierunku technik ochrony fizycznej osób i mienia.
Słuchacze podczas 40 godzin szkolenia strzeleckiego w sposób profesjonalny przygotowani zostali do egzaminu semestralnego. W ramach realizacji podstawy programowej szkoła zapewniła im możliwość korzystania z pracowni wyszkolenia strzeleckiego wyposażonej w instrukcje określające zasady organizacji i warunki bezpieczeństwa strzelania, trenażery komputerowe, przekroje, egzemplarze ćwiczebne rewolwerów, pistoletów bojowych, gazowych, maszynowych, strzelb gładkolufowych, broni sportowej, samodziałowej i imitacji broni palnej, amunicję szkolną (ćwiczebną), instrukcję strzelań, wzory tarcz i figur strzelniczych, tablice poglądowe dotyczące zasad użycia broni palnej oraz sposobów postępowania po postrzeleniu człowieka.
Słuchacze Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu z kierunku technik ochrony fizycznej osób i mienia mieli zapewniony dostęp do strzelnicy w celu realizacji części praktycznej zajęć z umiejętności strzelania oraz przeprowadzenia egzaminu praktycznego. W trakcie egzaminu wszyscy jego uczestnicy mogli zaprezentować swoje umiejętności w zakresie przyjmowania prawidłowej postawy strzeleckiej oraz techniki oddawania strzału.
Strzelanie zostało przeprowadzone z następujących jednostek broni palnej:- broń krótka bojowa pistolet MAG – 95 kal. 9 mm,
– broń maszynowa pistolet maszynowy PM – 84 P Glauberyt kal. 9 mm,
– broń gładkolufowa strzelba śrutowa MP 133 kal. 12.
Egzamin strzelecki przeprowadziła profesjonalna firma z Ciechanowa, przy współpracy z nauczycielami z Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu.
. Słuchacze wykonali następujące strzelanie:
– Strzelanie nr 1 przygotowawcze (pistolet).
- Strzelanie nr 2 szkolne (pistolet).
- Strzelanie nr 3 szkolne (pistolet).
- Strzelanie nr 4 dynamiczne (pistolet).
- Strzelanie nr 5 sytuacyjne (pistolet).
- Strzelanie nr 6 szkolne (pistolet maszynowy).
- Strzelanie nr 7 szkolne (strzelba gładkolufowa).
Egzamin ze strzelectwa był pierwszym, tego typu egzaminem w historii Publicznej Szkoły Policealnej Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Raciążu. W czerwcu do państwowego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie w zakresie kwalifikacji MS.03 Ochrona osób i mienia przystąpią pierwsi absolwenci szkoły z kierunku technik ochrony fizycznej osób i mienia. Życzymy im powodzenia.
Wyjazd szkoleniowo-edukacyjny słuchaczy Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu do Olsztyna w dniach od 06 do 08.03.2020r.
W dniach 6-8 marca 2020 roku słuchacze z Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, uczęszczający na kierunek technik turystyki wiejskiej i kwalifikacyjny kurs zawodowy technik turystyki wiejskiej wraz z opiekunami: kierownikiem wyjazdu i opiekunem wszystkich kierunków kształcenia, panią Hanną Szałkowską, oraz panią Martą Samoraj i panem Cezarym Jurkiewiczem uczestniczyli w bardzo kształcącym i obfitującym w liczne atrakcje wyjeździe szkoleniowo-edukacyjnym przebiegającym na trasie Raciąż –Olsztyn-Dorotowo –Olsztyn-Raciąż.
Cele i założenia programowe wyjazdu:
- realizacja zagadnień podstawy programowej dotyczące prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego (kwalifikacja TG.09) w Gospodarstwie Agroturystycznym ,, Dolina Wierzby,, i Przedsiębiorstwie Turystyczno – Rekreacyjnym ,,Ranczo Kojrys ,, (stadnina koni ), połączone z realizacją programu praktyk zawodowych;
- realizacja zagadnień podstawy programowej przedmiotu Usługi Żywieniowe , dotyczących usług żywieniowych w hotelarstwie, szkolenie w zakresie savoir vivre;
- realizacja zagadnień podstawy programowej przedmiotu Usługi Noclegowe , dotyczących m.in. zasad rezerwacji pobytu w hotelu, rodzaju jednostek mieszkalnych , zasad kategoryzacji obiektów hotelowych, agroturystycznych i innych.
W piątek 6 marca 2020 roku po wcześniejszej zbiórce na przystanku PKS w Raciążu, uczestnicy wyjazdu wyruszyli w podróż do Olsztyna, która minęła w bardzo miłej atmosferze.
Po kilkugodzinnej podróży autokarowej słuchacze wraz z opiekunami dotarli do Hotelu Monar w Olsztynie, gdzie po zakwaterowaniu i pysznej obiadokolacji mieli możliwość skorzystania z wielu hotelowych atrakcji.
Bardzo dobre warunki lokalowe, gościnna atmosfera, komfortowe pokoje i profesjonalna obsługa sprawiły, że wszyscy czuli się wspaniale.
Kolejnym dzień rozpoczął się śniadaniem w restauracji hotelowej. Regeneracja sił była niezbędna, gdyż na uczestników wyjazdu szkoleniowo-edukacyjnego czekała moc wrażeń.
Ważnym punktem programu była wizyta w gospodarstwie agroturystycznym ,,Dolina Wierzby’’ prowadzonym przez pana Sebastiana Florka i słynącym z produkcji wierzby energetycznej.
Gospodarstwo Agroturystyczne „Dolina Wierzby” usytuowane jest w przepięknej, zacisznej dolinie otoczonej polami z uprawą wierzby energetycznej i lasami.
Właściciel gospodarstwa Pan Sebastian Florek nakreślił rys historyczny oraz aktualny zakres działania swojego gospodarstwa .Funkcjonuje ono na obszarze ponad 500 ha Obecnie głównym kierunkiem jest produkcja wierzby energetycznej na powierzchni kilkuset hektarów. Udzielił on słuchaczom odpowiedzi na wiele pytań dotyczących prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego oraz plantacji wierzby energetycznej , zakreślił także perspektywy dalszego rozwoju gospodarstwa. Słuchacze mieli możliwość zwiedzenia gospodarstwa. Pan Sebastian Florek przekazał słuchaczom wiele cennych informacji na temat odnawialnych źródeł energii (OZE) – wyjaśnił m.in. jakie są odnawialne źródła energii ( biomasa, wiatr, słońce, geotermia i woda) , czym jest biomasa i jakie gatunki przeznaczane są na biomasę. Gospodarstwo oferuje możliwość zakwaterowania w apartamentach z pięknym tarasem wychodzącym wprost do lasu i nad wodę. Apartamenty są 2-3 lub 4-5 osobowe. Każdy apartament ma samodzielne wejście z zewnątrz budynku i wyjście na taras.
Kolejno program przewidywał zwiedzanie Olsztyna z przewodnikiem. W drodze powrotnej z Dorotowa Pan przewodnik rozpoczął w autokarze przekazywanie ciekawych informacji o historii i współczesności stolicy Warmii Olsztyna . W trakcie przejazdu przez miasto kontynuował przedstawianie najciekawszych obiektów miasta , po czy nastąpiło piesze zwiedzanie. Zwiedzanie olsztyńskiej starówki zaczęliśmy od jedynej ocalałej z miejskich bram Wysokiej Bramy (niegdyś istniały trzy takie obiekty). W czasach nowożytnych pełniła funkcję garnizonu.
Kolejno przeszliśmy rynkiem Starego Miasta , który był dawnym placem handlowym Olsztyna w XVI wieku stał się również centrum administracyjnym (wybudowano wtedy tzw. Stary Ratusz). Następnie przeszliśmy na dziedziniec Zamku Kapituły Warmińskiej, obecnie Muzeum Warmii i Mazur , gdzie usłyszeliśmy dużo ciekawych historycznych informacji , w tym także o naszym słynnym astronomie , który pięć wieków temu przybył do Olsztyna i tu w komnacie olsztyńskiego zamku zaczął spisywać wnioski do jakich doszedł obserwując niebo – Wstrzymał Słońce- ruszył Ziemię, polskie go wydało plemię.
Następnie przeszliśmy pod Bazylikę konkatedralną pw. św. Jakuba Apostoła , o bardzo bogatym rysie historycznym i architektonicznym, w której latem odbywają się m.in. Olsztyńskie Koncerty Organowe.
Po krótkim zwiedzaniu Olsztyna wyruszyliśmy w drogę powrotną do hotelu Manor.
Pan przewodnik poinformował ,iż w granicach administracyjnych Olsztyna leży 16 jezior, które łącznie zajmują 725 ha powierzchni , w tym 14 przekracza 1 ha powierzchni.
Po drodze mijaliśmy największe, najgłębsze , najpiękniejsze , najlepiej zagospodarowane i najliczniej odwiedzane przez mieszkańców i turystów jezioro Ukiel ( Krzywe) , o powierzchni ponad 400ha. Zrealizowano tam wartą dziesiątki milionów złotych inwestycję dzięki, której powstało nowoczesne kąpielisko z zapleczem hotelowym, gastronomicznym i obiektami sportowymi.
Następnym punktem programu było piesze przejście z hotelu Manor do stadniny koni ,,Ranczo Kojrys,, gdzie na szczęśliwych wędrowców czekało ognisko, muzyka biesiadna oraz wiele regionalnych przysmaków.
Najodważniejsi mogli skorzystać z przejażdżki konnej wierzchem lub bryczką po okolicznym lesie .
Po powrocie z ranczo Kojrys do hotelu , po krótkim odpoczynku, słuchacze udali się na obiadokolację. Podczas obiadokolacji , zgodnie z programem wyjazdu , odbyło się 2,5 godzinne szkolenie w zakresie savoir vivre . Szkolenie obejmowało tematykę etykiety biznesowej , wizerunku , zasady obsługi klienta w gastronomii, zasady dobrych manier, protokołu dyplomatycznego, etykiety biznesu i obsługi klienta. Szkolenie było ciekawie poprowadzone i miało wysoki poziom merytoryczny.
Na zakończenie bogatego tematycznie i pełnego wrażeń dnia słuchacze korzystali z licznych atrakcji hotelowych , w tym z zabawy tanecznej w klubie z DJ .
Ostatni dzień rozpoczął się śniadaniem w restauracji hotelowej. Po pysznym śniadaniu i wykwaterowaniu z gospodarstwa opiekunowie i słuchacze wyruszyli w podróż powrotną do Raciąża. Podczas jazdy dyskutowano na temat przeżyć, zabytków, które udało się zobaczyć, a także zasad dot. usług żywieniowych w hotelarstwie, zasad savoie vivre .
W trakcie pobytu słuchali mieli możliwość poznać zasady rezerwacji pobytu w hotelu, poznali rodzaje jednostek mieszkalnych w hotelu , jak też zasady kategoryzacji obiektów hotelowych.
Wyjazd miał ogromną wartość edukacyjną – była to jedna z najciekawszych lekcji dla przyszłych techników turystyki wiejskiej.
Odwiedzając gospodarstwo agroekoturystyczne poznali oni specyfikę pracy w branży agroturystycznej. Była to bardzo ciekawa forma realizacji zagadnień z podstawy programowej oraz praktyk zawodowych w zakresie prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego. Wiedza poparta doświadczeniem z pewnością na długo pozostanie w pamięci uczestników wyjazdu.
Wyjazd szkoleniowo-edukacyjny był dla naszych słuchaczy sposobem na zdobycie nowej wiedzy z dziedziny turystyki . Nauczyciele i dyrekcja po raz kolejny stanęli na wysokości zadania pokazując, że proces kształcenia nie musi odbywać się wyłącznie w murach szkolnych, gdyż można połączyć przyjemne z pożytecznym, zrealizować zagadnienia z podstawy programowej, zaliczyć praktykę zawodową i jednocześnie świetnie się bawić.
Wyjazd zorganizowany został z inicjatywy dyrektora Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pana Łukasza Palmowskiego.
Absolwenci Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu w zawodach technik usług kosmetycznych i asystent osoby niepełnosprawnej odebrali świadectwa.
23 lutego 2020 roku mury Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu opuściła grupa absolwentów z kierunków: technik usług kosmetycznych oraz asystent osoby niepełnosprawnej.
W uroczystości zakończenia roku uczestniczył dyrektor Zespołu Szkół STO w Raciążu, pan Andrzej Nizielski, dyrektor Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pan Łukasz Palmowski oraz nauczycielki ze wspomnianych kierunków kształcenia: pani Magdalena Sobota-Wuszter, pani Katarzyna Zalewska, pani Teresa Piechna oraz pani Małgorzata Michalska. Nie zabrakło również opiekunki wszystkich kierunków kształcenia, pani Hanny Szałkowskiej.
Dyrektorzy i nauczyciele pogratulowali kolejnej grupie absolwentów ukończenia edukacji i osiągnięcia dobrych i bardzo dobrych wyników kształcenia podkreślając, że zdobyli kwalifikacje w przyszłościowych zawodach, na które jest zapotrzebowanie na lokalnym i krajowym rynku pracy
Dyrektor Zespołu Szkół STO w Raciążu, pan Andrzej Nizielski oraz dyrektor Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pan Łukasz Palmowski przypomnieli, że szkoła dynamicznie się rozwija oferując swoim słuchaczom nowe kierunki kształcenia.
Absolwentom przekazano aktualne informacje na temat zapotrzebowania na pracowników na lokalnym i krajowym rynku pracy w odniesieniu do kierunków: asystent osoby niepełnosprawnej oraz technik usług kosmetycznych.
Nauczycielka z kierunku asystent osoby niepełnosprawnej, pani Małgorzata Michalska podkreśliła, że absolwenci kierunków medycznych i socjalnych z Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu doskonale radzą sobie studiując w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Płocku na kierunkach medycznych. Zapewniła, że są oni wsparciem i wzorem do naśladowania dla studentów rozpoczynających naukę na wyższych studiach bezpośrednio po ukończeniu liceum, którzy nie posiadają jeszcze żadnego przygotowania zawodowego ani doświadczenia.
Pani Małgorzata Michalska zachęciła tegorocznych absolwentów do kontynuowania edukacji na Wydziale Pielęgniarstwa i Kosmetologii w Publicznej Szkole Policealnej STO w Raciążu.
Opiekunka wszystkich kierunków kształcenia w Publicznej Szkole Policealnej STO w Raciążu, pani Hanna Szałkowska odczytała piękny dezyderat z życzeniami skierowany do absolwentów. Zebrani usłyszeli między innymi:
Drogi słuchaczu! Niech Twoje osiągnięcia, jak i plany będą dla Ciebie źródłem radości. Wykonuj swoją pracę z sercem, jakkolwiek byłaby skromna; ją jedynie posiadasz w zmiennych kolejach losu. Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia, ani nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa. Przyjmij spokojnie, co Ci lata doradzają z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości. Rozwijaj siłę ducha, aby Cię osłoniła w nagłym nieszczęściu.
Tegoroczni absolwenci otrzymali z rąk dyrektorów, pana Andrzeja Nizielskiego i pana Łukasza Palmowskiego świadectwa ukończenia szkoły oraz materiały promocyjne. W gronie najlepszych z nich znaleźli się:
ASYSTENT OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNEJ
Błażyńska Wioletta Danuta | średnia ocen – 4,88 |
Ciarkowski Marcin | średnia ocen – 4,88 |
Szerszeniewska Katarzyna | średnia ocen – 4,88 |
Ziółkowska Izabela | średnia ocen – 4,88 – |
Gawrońska Anna | średnia ocen – 4,75 |
Jaworska Aldona | średnia ocen – 4,75 |
Nadratowska Aneta Teresa | średnia ocen – 4,75 |
Pietrzak Agnieszka | średnia ocen – 4,75 |
Lewicka Sylwia | średnia ocen – 4,63 |
Podlińska Beata | średnia ocen – 4,63 |
Wierzbicka Barbara | średnia ocen – 4,63 |
TECHNIK USŁUG KOSMETYCZNYCH
Dudkiewicz Karolina | średnia ocen – 5,40 |
Kurłowicz Anna | średnia ocen – 5,33 |
Piotrowska Jolanta | średnia ocen – 5,33 |
Dramińska Magdalena | średnia ocen – 5,00 |
Kupniewska Ewelina | średnia ocen – 5,00 |
Dumni absolwenci wręczyli dyrektorom oraz nauczycielom kwiaty dziękując im za życzliwość oraz doskonałe przygotowanie do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
Ważnym punktem programu było spotkanie z przyszłymi uczestniczkami kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie technik usług kosmetycznych. Poznały one przedmioty, których będą się uczyć w całym cyklu kształcenia oraz wyzwania i perspektywy stające przed nimi po zakończeniu edukacji. Dowiedziały się także, że Publiczna Szkoła Policealna w Raciążu dysponuje znakomicie przygotowaną merytorycznie i praktycznie kadrą, składającą się ze specjalistów w swojej dziedzinie, których wiedza i umiejętności oraz widoczna na co dzień troska o słuchaczy skutkują bardzo dobrymi wynikami nauczania.
Dla absolwentów, przyszłych kursantów, dyrekcji oraz grona pedagogicznego przygotowany był smaczny poczęstunek. Podczas degustacji znajdujących się na stole słodkości był czas na wspólne rozmowy na temat przyszłości, marzeń oraz zawodowych i edukacyjnych planów. Absolwenci kierunku asystent osoby niepełnosprawnej oraz technik usług kosmetycznych mieli okazję do świętowania zakończenia edukacji, a zamierzające podjąć kształcenie w Publicznej Szkole Policealnej STO w Raciążu kursantki zintegrować się z bardziej doświadczonymi koleżankami po fachu. Spotkanie przebiegało w bardzo radosnej atmosferze.
Kosmetyczka to osoba pracująca w gabinecie kosmetycznym, świadcząca usługi w zakresie szeroko rozumianej kosmetyki pielęgnacyjnej, leczniczej i upiększającej. Od kosmetyczki wymaga się nie tylko wiedzy z zakresu anatomii, dermatologii, fizjologii czy kosmetologii, ale także przyswojenia elementów psychologii. Jej atutem jest znajomość preparatów kosmetycznych, ich składu, zastosowania i działania, a także technik, metod i terminologii bezpośrednio związanych z zawodem.
Kosmetyczki bez trudu znajdują zatrudnienie w małych, osiedlowych gabinetach, ekskluzywnych salonach kosmetycznych w ośrodkach SPA, hotelach, czy też kompleksach wypoczynkowych. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą.
Ogromne znaczenie ma także kadra pedagogiczna, która oprócz umiejętności przekazywania wiedzy powinna cechować się otwartością na potrzeby słuchacza/studenta. Taką przyjazną dla słuchacza, dysponującą specjalistycznymi pracowniami do kształcenia zawodowego placówką oświatową zatrudniającą nauczycieli z pasją jest właśnie Publiczna Szkoła Policealna w Raciążu.
Od marca 2020 roku, pierwszy raz w historii w Publicznej Szkole Policealnej STO w Raciążu uruchamiamy kwalifikacyjny kurs zawodowy w zawodzie technik usług kosmetycznych. Uczestnikiem kursu może zostać każda osoba pełnoletnia bez względu na posiadane wykształcenie.
Spotkanie słuchaczy Publicznej Szkoły Policealnej z delegacją z Banku Spółdzielczego w Raciążu
29 lutego 2020 roku Publiczną Szkolę Policealną STO w Raciążu odwiedziła delegacja z Banku Spółdzielczego w Raciążu, pan Robert Gajewski – pełniący obowiązki dyrektora oddziału w Raciążu oraz pani Izabela Pawłowska.
Podczas spotkania słuchacze z kierunków technik ochrony fizycznej osób i mienia, technik bhp, technik masażysta oraz uczestnicy kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik turystyki wiejskiej poznali procedurę zakładania kont bankowych oraz zostali zapoznani z wieloma innymi ważnymi informacjami, między innymi na temat produktów bankowych i aktualnego oprocentowania.
Uczestnicy spotkania dowiedzieli się dlaczego warto założyć konto w Banku Spółdzielczym w Raciążu oraz czym jest rachunek vatowski i biała lista podatników VAT. Zgromadzonym wyjaśniono jak otworzyć rachunek bankowy, w tym także rachunek rolniczy AGRO, do którego założenia należy spełnić szczególne warunki, udokumentować, że jest się posiadaczem lub dzierżawcą gospodarstwa rolnego okazując umowę dzierżawy, akt własności gospodarstwa lub nakaz płatniczy podatku rolnego.
Pracownicy Banku Spółdzielczego w Raciążu zaprezentowali słuchaczom Publicznej Szkoły Policealnej filmiki promujące usługi bankowe i bankowość elektroniczną wspominając o możliwości przeprowadzania operacji finansowych za pośrednictwem tabletów, komputerów i telefonów komórkowych oraz rozdali materiały promocyjne i gadżety.
Na zakończenie doradca zawodowy, pan Włodzimierz Kosiorek zapoznał słuchaczy z harmonogramem swoich dyżurów oraz przypomniał, że na tablicy ogłoszeń zamieszczane będą informacje o aktualnych ofertach pracy z Powiatowego Urzędu Pracy w Płońsku.
Spotkanie zorganizowane zostało z inicjatywy dyrektora szkoły, pana Łukasza Palmowskiego.
Płońskie Targi pracy z udziałem delegacji z Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu.
7 lutego 2020 roku pracownicy Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu: pani Hanna Szałkowska i pan Marek Mikołajewski uczestniczyli w I Targach Pracy zorganizowanych przez Powiatowy Urząd Pracy w Płońsku pod nazwą„Rynek Pracy dostępny dla wszystkich”. Towarzyszyła im słuchaczka z kierunku technik masażysta, pani Angelika Sikorska.
Impreza była odpowiedzią na potrzeby pracodawców i pracowników. Pierwsi z nich mogli zaprezentować oferty zatrudnienia, a drudzy zastanowić się nad zmianą dotychczasowego miejsca pracy. Bezrobotni i poszukujący pracy mieli możliwość znalezienia idealnego dla siebie zajęcia – pracy swoich marzeń.
Hala Miejskiego Centrum Sportu i Rekreacji w Płońsku zapełniła się po brzegi. Pracodawcy nawiązywali kontakty z kandydatami do pracy poszukując tych najbardziej odpowiadających ich wymaganiom dotyczącym wykształcenia i doświadczenia zawodowego. Targi Pracy skierowane były również do osób niepełnosprawnych, instytucji rynku pracy, a także młodzieży kończącej edukację w szkole średniej.
W zacnym gronie ponad siedemdziesięciu wystawców, wśród których były urzędy i stowarzyszenia obecni byli również przedstawiciele Publicznej Szkoły Policealnej Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Raciążu. Mieli oni okazję zaprezentować swoją placówkę, pokazując ją jako bardzo nowoczesną, idącą z duchem czasu i odpowiadającą na potrzeby rynku pracy.
Uwagę uczestników imprezy przyciągał baner z proponowanymi przez Publiczną Szkołę Policealną STO w Raciążu przyszłościowymi kierunkami kształcenia. Pracownicy: pani Hanna Szałkowska oraz pan Marek Mikołajewski, a także słuchaczka z kierunku technik masażysta, pani Angelika Sikorska rozdawali ulotki oraz zapoznawali zainteresowanych z aktualną ofertą kształcenia szkoły.
Dodatkową atrakcją dla odwiedzających stoisko była możliwość nieodpłatnego skorzystania z profesjonalnego masażu w wykonaniu słuchaczki pierwszego roku w zawodzie technik masażysta, pani Angeliki Sikorskiej, która zaprezentowała w szerszym gronie posiadane umiejętności.
Inicjatorem i organizatorem wyjazdu na płońskie targi pracy był dyrektor Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pan Łukasz Palmowski.
Nowe kwalifikacje szansą na duże pieniądze! Uczestnicy kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik turystyki wiejskiej odebrali zaświadczenia!
14 grudnia 2019 roku o godz. 1500 w DWORKU AMORE w miejscowości Jeżewo-Wesel odbyła się bardzo wzruszająca impreza – uroczyste wręczenie zaświadczeń o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie technik turystyki wiejskiej w zakresie kwalifikacji TG.08 (Prowadzenie działalności turystycznych na obszarach wiejskich).
Łącznie naukę ukończyło 59 ambitnych, pracowitych i wspaniałych kursantów, którzy mimo wielu codziennych obowiązków włożyli dużo pracy i zaangażowania w poszerzenie kwalifikacji zawodowych. Za nimi pierwszy etap do zdobycia uprawnień rolniczych. Już w styczniu 2020 roku przystąpią do pisemnego i praktycznego, państwowego egzaminu z kwalifikacji TG.08.
Swoją obecnością na uroczystości zakończenia roku zaszczycili wszystkich: radna z Gminy Raciąż, pani Małgorzata Ziółkowska wraz z małżonkiem, radna z Powiatu Płońskiego, pani Bożena Szerszeniewska oraz dyrektor Zespołu Szkół Samorządowych w Zawidzu Kościelnym, pani Krystyna Siwiec, dzięki której życzliwości i wsparciu udało się uruchomić kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie turystyki wiejskiej w oparciu o mieszkańców gminy Zawidz.
W uroczystości uczestniczyli także:prezes Samodzielnego Koła Terenowego nr 223 Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Raciążu, pan Jarosław Pietrzak, dyrektor Zespołu Szkół Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Raciążu, pan Andrzej Nizielski, dyrektor Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pan Łukasz Palmowski, nauczycielki wykładające na kursie: pani Hanna Szałkowska (opiekun kierunku), pani Marta Samoraj, pani Monika Czyżyk-Dureńska, a także pan Marcin Ciarkowski.
Uroczystość przebiegła w bardzo miłej atmosferze, padło wiele ciepłych słów skierowanych do absolwentów. Dyrektor Zespołu Szkół STO w Raciążu, pan Andrzej Nizielski, dyrektor Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pan Łukasz Palmowski, radna z powiatu płońskiego, pani Bożena Szerszeniewska oraz opiekunka kierunku, pani Hanna Szałkowska pogratulowali kursantom edukacyjnego sukcesu – zdobycia cennych kwalifikacji rolniczych niezbędnych do przejmowania i prowadzenia gospodarstw rolnych.
Źródłem wielu emocji i nieukrywanych wzruszeń było uroczyste wręczenie zaświadczeń o ukończonym kursie. Szczególnym zaangażowaniem w naukę wyróżnili się: Karpińska Agata, Drutowski Rafał, Rosmanowski Piotr,Piasecki Jakub, Krystyniak Joanna, Markiewicz Jacek, Bielska Beata, Kwiatkowski Mariusz, Lewandowski Damian, Jeznach Iwona i Figat Albert.
Absolwenci, pełni uznania dla pracy dyrekcji, nauczycieli i pracowników szkoły w podziękowaniu ofiarowali im kwiaty.
Po części oficjalnej dla zaproszonych gości, kadry pedagogicznej oraz kursantów przygotowany był smaczny obiad. Piękny wystrój sali sprawił, że uczestnicy imprezy czuli się bardzo dobrze. Można było miło spędzić czas w gronie znajomych, wymienić się życiowymi doświadczeniami oraz porozmawiać o planach na przyszłość. Nie obyło się również bez pamiątkowych zdjęć.
Od 20 grudnia rozpoczynają się zajęcia w zakresie kwalifikacji TG.09. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.To kolejny etap na drodze do zdobycia pełnych uprawnień rolniczych
Po ukończeniu całego kursu uczestnicy zdobędą następujące kwalifikacje:
1) Prowadzenia działalności turystycznych na obszarach wiejskich (TG.08),
2) Prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego (TG.09).
Ważne! Każda osoba która chce zdobyć kwalifikacje rolnicze może zapisać się na druga kwalifikację TG.09.od grudnia tego roku a na pierwszą zapisać się od września 2020
Po ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego kursant otrzyma zaświadczenie wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej potwierdzające zdobycie kwalifikacji zawodowych oraz zaświadczenie instytucji oświatowej dające uprawnienia do przejmowania gospodarstw rolnych, pozyskiwania środków z funduszów unijnych, w tym także premii dla młodych rolników.
Wymagane wykształcenie: minimum podstawowe i 18 lat – wykorzystaj swoją ogromną szansę!
Chcesz zostać wykwalifikowanym rolnikiem i zdobyć środki dla młodych rolników? Zapisz się zanim będzie za późno! Publiczna Szkoła Policealna STO w Raciążu stoi przed Tobą otworem!
Słuchacze turystyki wiejskiej z gościnną wizytą w gospodarstwie Agroekoturystycznym ,,Dolina Wierzby”
- realizacja zagadnień z podstawy programowej dotyczących prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego (kwalifikacja T.08) w Gospodarstwie Agroekoturystycznym „Dolina Wierzby”położonym w Dorotowie w woj. warmińsko-mazurskim.
- zapoznanie ze specyfiką pracy przewodnika turystycznego
- zapoznanie z celami i funkcjami gospodarstwa agroturystycznego,
- zapoznanie z charakterystyką przestrzeni agroturystycznej
- nauczenie dokonywania analizy podstawy formalno-prawnej działalności przedsiębiorstw funkcjonujących w branży,
- nauczenie dokonywania charakterystyki problematyki wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich,
- nauczenie rozróżniania rodzaju usług i innych produktów agroturystycznych
W dniach 22-24.11.2019 r. słuchacze uczęszczający na kierunek Technik Turystyki Wiejskiej (III semestr) wraz z kierownikiem wyjazdu, panem Markiem Mikołajewskim uczestniczyli w wyjeździe szkoleniowo-edukacyjnym do Dorotowa położonego w województwie warmińsko – mazurskim. Gościli w Gospodarstwie Agroekoturystycznym „Dolina Wierzby” usytuowanym w przepięknej, zacisznej dolinie otoczonej polami z uprawą wierzby energetycznej i lasami. Spędzili tam niezapomniane chwile.
W programie przewidziano wiele atrakcji. Słuchacze mogli zwiedzić interesujące miejsca, zdobyć nową i pogłębić już posiadaną wiedzę. Głównym przesłaniem wyjazdu było zapoznanie ich z zagadnieniami przewidzianymi w podstawie programowej dotyczącymi prowadzenia gospodarstwa agroturystycznego oraz specyfiką pracy przewodnika turystycznego. Dowiedzieli się jakie funkcje pełni gospodarstwo agroturystyczne, poznali charakterystykę przestrzeni agroturystycznej, nauczyli się dokonywania analizy podstawy formalno-prawnej działalności przedsiębiorstw funkcjonujących w branży, dokonywania charakterystyki problematyki wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich, a także rozróżniania rodzaju usług i innych produktów agroturystycznych.
W piątek 22 listopada o godzinie 1530, po zbiórce na placu GS uczestnicy wyjazdu wyruszyli w podróż, która minęła w bardzo miłej atmosferze. Po kilkugodzinnej jeździe dotarli wreszcie do celu – gospodarstwa agroekoturystycznego ,,Dolina Wierzby”. Po zakwaterowaniu i spożyciu pysznej obiadokolacji szczegółowo zapoznali się z topografią placówki.
W sobotę, po pysznym kalorycznym śniadaniu w formie „szwedzkiego stołu” ekipa w towarzystwie gospodarza obiektu pana Sebastiana Florka podczas 30-minutowego spaceru obejrzała całe gospodarstwo i zapoznała się z ogólnymi warunkami wykorzystania i przerobu wierzby energetycznej. Po porannym spacerze podróżnicy wyruszyli do Olsztyna. Uczestnicy wyjazdu pod kierunkiem pani przewodnik przystąpili do zwiedzania zamku królewskiego z którego do dziś zachowały się mury domów mieszkalnych, wieże: cylindryczna (stołp) i kwadratowa (Starościańska), fragmenty murów budynków gospodarczych, pozostałości po piwnicach, a także fundamenty kuźnicy i ślady dymarek.
Ciekawym miejscem, które udało się zobaczyć było Stare Miasto, najstarsza część Olsztyna. Słuchacze i opiekunowie mogli pospacerować po rynku i obejrzeć stare kamienice, zniszczone w przez Armię Radziecką podczas II wojny światowej, Stary Ratusz – aktualną siedzibę Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej, a także wiele innych interesujących zabytków.
Po powrocie do gospodarstwa agroekoturystycznego ,,Dolina Wierzby” wzięli udział w bardzo interesującym wykładzie prowadzonym przez pana Sebastiana Florka, producenta wierzby energetycznej na powierzchni kilkuset hektarów. Udzielił on słuchaczom odpowiedzi na wiele pytań dotyczących prowadzenia gospodarstwa agroekoturystycznego oraz plantacji wierzby energetycznej.
Słuchaczy zapoznano z wieloma informacjami na temat odnawialnych źródeł energii (OZE) – wyjaśniono im czym jest biomasa, energia wiatrowa i słoneczna. Podczas spotkania trwały żywiołowe dyskusje o pozyskiwaniu środków z unii europejskiej jako dofinansowania do produkcji bioenergii. Słuchacze dowiedzieli się, że przy zakupie maszyn i urządzeń, pan Sebastian Florek skorzystał z programu wsparcia ,,Sapart”. Mieli niepowtarzalną okazję do obejrzenia gospodarstwa oraz pieca na wierzbę energetyczną, którego większość z nich prawdopodobnie nigdy wcześniej nie widziała.
Niedziela, 24 listopada była ostatnim dniem wyjazdu. Po pysznym śniadaniu i wykwaterowaniu z gospodarstwa opiekunowie i słuchacze wyruszyli w podróż powrotną do Raciąża. Podczas jazdy dyskutowano na temat przeżyć oraz zabytków, które udało się zobaczyć. Wyjazd miał ogromną wartość edukacyjną – była to jedna z najciekawszych lekcji dla przyszłych techników turystyki wiejskiej. Odwiedzając gospodarstwo agroekoturystyczne poznali oni specyfikę pracy w branży agroturystycznej. W czasie wycieczki zwiedzili również wiele interesujących miejsc i obejrzeli mnóstwo zabytków miło spędzając wspólnie czas. Wiedza poparta doświadczeniem z pewnością na długo pozostanie w ich pamięci.
Wyjazd szkoleniowo–turystyczny zorganizowany został z inicjatywy dyrektora szkoły, pana Łukasza Palmowskiego.
RECENZJA Z WYJAZDU DO HOTELU ATENA W CIECHANOWIE
Dnia 15.11.2019 r słuchacze I roku TM wraz z opiekunami Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu mieli możliwość – jako grupa debiutancka w historii Hotelu Atena – zapoznać się ze środowiskiem STREFY SPA.
SPA – to skrót łacińskiej sentencji, która oznacza „zdrowie dzięki wodzie” i jest doskonałą formą relaksu i ukojenia dla ciała i umysłu.
Pobyt w hotelu rozpoczął się od zwiedzania strefy mokrej, w której do dyspozycji gości hotelowych jest: jacuzii, łaźnia parowa z aromaterapią i koloroterapią, sauna fińska, kubeł zimnej wody oraz bania do schłodzenia ciała. Następnie słuchacze przeszli do gabinetu masażu, którego wnętrze posiada swój intymny klimat. Prawdziwi szczęśliwcy poczuli masaż na własnej skórze, natomiast pozostali uczestnicy mieli okazję zobaczyć jak fachowo wykonuje się masaż relaksacyjny oraz masaż gorącymi kamieniami.
Panie, które wykonywały masaże bardzo chętnie i wyczerpująco odpowiadały na pytania zadawane przez uczestników, więc żadne z pytań nie pozostało bez odpowiedzi.
Ostatnim etapem pobytu w prestiżowym Hotelu Atena*** było korzystanie z zabiegów oferowanych przez hotel – w strefie mokrej -i poczucie ich na własnym ciele.
Po tak ciekawym, relaksującym, a za razem intensywnym pobycie w Strefie SPA, szczęśliwi uczestnicy wyjazdu wrócili do domu z nadzieją, że kiedyś go powtórzą.
Wizyta szkoleniowo – edukacyjna w Areszcie Śledczym Warszawa – Białołęka.
Dnia 8 listopada 2019 r. grupa słuchaczy Publicznej Szkoły Policealnej o kierunku kształcenia Technik ochrony fizycznej osób i mienia uczestniczyła w wyjeździe szkoleniowo – edukacyjnym do Aresztu Śledczego w Warszawie – Białołęce. Nad przebiegiem wizyty czuwał dyrektor Andrzej Nizielski oraz nauczyciel Ireneusz Leszek Brdak.
Już po wejściu do aresztu słuchacze zapoznali się z profesjonalnym przeszukaniem osób pod kątem wnoszenia niedozwolonych rzeczy na obiekty zamknięte. Poznali też sposoby przeszukań osobistych poprzez bramkowe i ręczne wykrywacze metali oraz laserowe skanery bagażu czy paczek.
Pracownik aresztu – rzecznik prasowy dyrektora aresztu pani mł. chor. Marta Frąckiewicz zapoznała słuchaczy naszej szkoły ze specyfiką, historią oraz strukturą Aresztu Śledczego w Warszawie – Białołęce. Następnie zaprowadziła słuchaczy do sali ćwiczeń elitarnej Grupy Interwencyjnej Służby Więziennej (GISW).
Etatowa GISW liczy sporo ludzi. Gdyby nie naszywki na ramieniu z napisem “Służba Więzienna”, tylko oko znawcy odróżniłoby ich od policjantów z AT. Funkcjonariusze ubrani są w czarne kombinezony i czarne hełmy z kevlaru, gogle, kamizelki kuloodporne oraz buty taktyczne, nałokietniki i nakolanniki. Na ich wyposażenie składają się: broń krótka – walter P99 i długa – kbk AKMS oraz środki przymusu bezpośredniego: kajdanki, pałki tonfa i miotacze gazu. To ludzie doskonale wyszkoleni, odporni na stres, biorący udział w najtrudniejszych pod względem ochronnym działaniach. Świetnie wyposażeni funkcjonariusze grup interwencyjnych są odpowiedzialni m.in. za konwojowanie więźniów stwarzających poważne zagrożenie społeczne, tzw. Niebezpiecznych; zapobieganie zdarzeniom nadzwyczajnym lub likwidowanie ich skutków w jednostkach organizacyjnych wchodzących w skład Okręgowego Inspektoratu Służby Więziennej oraz kontrole cel i pomieszczeń, w których na co dzień przebywają osoby pozbawione wolności. Są dyspozycyjni dwadzieścia cztery godziny na dobę przez siedem dni w tygodniu. Funkcjonariusze elitarnej Grupy Interwencyjnej Służby Więziennej w Warszawie podzielili się swoją wiedzą, doświadczeniem i umiejętnościami, szkoląc naszych słuchaczy z podstawowych technik samoobrony oraz z zakresu technik interwencyjnych, konwojowania, użycia środków przymusu bezpośredniego i samoobrony. Funkcjonariusze zaprezentowali profesjonalny pokaz praktyczny m.in.: podstawowe ciosy i kopnięcia stosowane w walce, łączenie rzutu z różnymi formami unieruchamiania, stosowania dźwigni na stawy, chwyty transportowe, sposoby podejścia do napastnika oraz stosowanie chwytów i dźwigni, a także podstawowe sposoby obezwładniania, techniki zakładania kajdanek osobie stojącej przodem, tyłem, klęczącej i leżącej, techniki kajdankowania z przyparciem do ściany, techniki zakładania kajdanek przy współudziale osoby asekurującej oraz podstawowe techniki posługiwania się i wykorzystania pałki wielofunkcyjnej typu tonfa. Uczniowie naszej szkoły mieli też szansę, by przymierzyć specjalistyczny mundur; obejrzeć sprzęt, w który jest wyposażony funkcjonariusz GISW oraz poćwiczyć z profesjonalistami.
Po kilku godzinach spędzonych na szkoleniu z samoobrony i technik interwencyjnych, słuchacze szkoły obejrzeli pawilony mieszkalne, szkołę przywięzienną oraz oddziały mieszkalne i cele, w których przebywają osadzeni .
Na zakończenie wizyty dyrektor Andrzej Nizielski oraz p. Leszek Brdak spotkali się z dyrektorem AŚ Warszawa Białołęka ppł. Robertem Ciesielskim, któremu podziękowano za gościnność i profesjonalne szkolenie uczniów naszej szkoły. Podczas sympatycznej i ciepłej rozmowy postanowiono uściślić i rozszerzyć współpracę między Publiczną Szkołą Policealną w Raciążu a Aresztem Śledczym w Warszawie Białołęce.
Publiczna Szkoła Policealna w Raciążu
Podróże kształcą! Wyjazd szkoleniowo-edukacyjny dla słuchaczy i kursantów z kierunku technik turystyki wiejskiej
W dniach 25-27 października 2019 roku zgodnie z wieloletnią tradycją Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu zorganizowany został wyjazd szkoleniowo-edukacyjny do Karlskrony i Kakmar w Szwecji. Wzięli w nim udział słuchacze z kierunku technik turystyki wiejskiej (semestr III) oraz uczestnicy kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie technik turystyki wiejskiej (semestr I). Kierownikiem wyjazdu była nauczycielka przedmiotów zawodowych, pani Marta Samoraj.
Głównymi celami wyjazdu było:
1.Praktyczne poznanie przez słuchaczy pracy pilota wycieczek i przewodnika turystycznego podczas prowadzenia wycieczek krajowych i zagranicznych.
2. Poznanie przez słuchaczy zakresu obowiązków pilota i przewodnika turystycznego wg ustawy po zmianach z dn. 1 lipca 2014 r.
3. Zapoznanie słuchaczy z:
- różnicami w pracy pilota i przewodnika turystycznego wynikającymi z rodzaju turystyki
- zasadami zatrudniania pilotów turystycznych
- zdaniami pilotów turystycznych obowiązkami pilotów turystycznych
- rodzajami odpowiedzialności pilota turystycznego
- zakresem odpowiedzialności pilota turystycznego
- kompetencjami i uprawnieniami pilota turystycznego
- ryzykiem zawodowym w pracy pilota turystycznego
- zasadami poruszania się po mieście
- sposobami ustalania godzin i miejsc spotkań
- sposobami dbania o własne bezpieczeństwo podczas podróży
- zagrożeniami związanymi z podróżowaniem i przebywaniem w dużych skupiskach ludzkich
- zasadami postępowania w przypadku zgubienia się
- zasadami działalności biura turystycznego
- zasadami obsługi imprez turystycznych, autokarowych morskich i innych
- sposobami spędzania wolnego czasu oraz wady i zalety turystyki pieszej i morskiej
4. Poznanie zabytków Karlskrony, Kalmar i Gdańska.
Uczestnicy wyjazdu mieli możliwość poznania miast Karlskrona oraz Kalmar, szwedzkich miejscowości wypoczynkowych i turystycznych, obejrzenia wielu imponujących zabytków, a przede wszystkim zaliczenia przewidzianych w programie nauczania praktyk zawodowych.
Podróż odbyła się autokarem z Raciąża do portu w Gdyni, a następnie promem Stena Line.
W piątek, 25 października o godz. 1130 uczestnicy wyjazdu wyruszyli w kilkugodzinną podróż autokarową do Gdyni. Minęła ona bardzo szybko. Podczas drogi był czas na załatwienie spraw organizacyjnych, m.in. zapoznanie słuchaczy z regulaminem oraz programem wyjazdu.
Po dotarciu do portu w Gdyni, spotkaniu i rozmowie z organizatorami wyjazdu słuchacze wraz z opiekunami uczestniczyli w odprawie promowej podczas której otrzymali bilety z kodem kreskowym, stanowiące jednocześnie karty otwierające kabiny noclegowe, czyli ,,pływające pokoje hotelowe”. Po rozpakowaniu bagaży uczestnicy wyjazdu mogli chwilę odpocząć w doskonale wyposażonych kajutach.
Mimo zmęczenia nieliczni skorzystali z wypoczynku. Większość spragnionych wrażeń słuchaczy postanowiła zwiedzić prom, restauracje, bary, sklepy – kupowali pamiątki i zawierali nowe znajomości doskonale wykorzystując czas wolny. Dla wielu z nich był to wyjazd życia, marzenie, które w końcu się spełniło. Rejs promem w komfortowych warunkach stanowił prawdziwą atrakcję. Słuchacze z przyjemnością korzystali z okazji zobaczenia od strony morza Gdyni, a potem całego Trójmiasta, podziwiali błękit Bałtyku, spacerowali po pokładzie przy blasku księżyca oraz oddychali morskim powietrzem.
Wieczorem, o godz. 2015 słuchacze wraz z nauczycielami wzięli udział w obowiązkowym szkoleniu turystycznym w formie warsztatów, po którego zakończeniu mogli uczestniczyć w nocnej dyskotece, odbywającej się w przestronnej sali z centralnie umieszczonym parkietem, widokiem na morze, obszernym barem, sceną i nowoczesnym sprzętem audio-video. Wspólna zabawa była świetnym sposobem na atrakcyjne spędzenie wolnego czasu i rozładowanie nagromadzonych emocji.
Kolejny dzień wyprawy rozpoczął się pysznym śniadaniem w formie szwedzkiego bufetu. Niezwykle ważne było zregenerowanie sił przed całym dniem atrakcji turystycznych. Energii i zapału nie mogło zabraknąć, gdyż na uczestników wyjazdu czekała wspaniała przygoda.
Po zejściu na ląd wszyscy udali się do autokaru, który również płynął promem na pokładzie towarowym. Po zapakowaniu bagażu i zaopatrzeniu w suchy prowiant autokar wraz z pasażerami udał się do oddalonego o kilka kilometrów od przystani promowej centrum miasta Kalskrona.
Następnie słuchacze wraz z opiekunami rozpoczęli zwiedzanie Karlskrony. W programie szkolenia umożliwiającego słuchaczom z kierunku technik turystyki wiejskiej (semestr III) oraz uczestnikom kwalifikacyjnego kursu zawodowego technik turystyki wiejskiej zaliczenie praktyk zawodowych znalazły się informacje na temat pracy pilota i przewodnika turystycznego podczas organizacji wycieczek krajowych i zagranicznych zgodnie z obowiązującymi przepisami. Uczestników wyjazdu zapoznano z różnicami w pracy pilota i przewodnika wynikającymi z rodzaju turystyki omówionymi na podstawie turystyki krajowej, zagranicznej, a także turystyki kwalifikowanej (pieszej, rowerowej i kajakowej). Poinformowano ich także o sposobach organizacji wypoczynku w gospodarstwie agroturystycznym.
Po wstępnym przeszkoleniu grupa podróżników przystąpiła do zwiedzania. Przewodnik udzielił im niezbędnych informacji na temat odwiedzanych miejsc oraz zaprezentował wybrane zabytki w szwedzkim mieście Karlskorona: Stare Miasto, Muzeum Morskie, drewniany Kościół Admiralicji.
W godzinach popołudniowych wszyscy ruszyli autokarem do oddalonego o 80 kilometrów Miasta Kalmar. Tam grupa zwiedziła Zamek Kalmarski, starówkę, katedrę oraz miała trochę czasu wolnego na spacer ulicami miasta i zakupy. Wracając do portu w Kalskronie autokar przejechał na wyspę Olandia przez most Olandzki oparty na 156 filarach. Most o długości 6072 metry jest najdłuższym w Szwecji i jednym z najdłuższych w Europie.
Wieczorem o godz. 2000, na niestrudzonych wędrowców czekała pyszna obiadokolacja. Najbardziej wytrwali i zaprawieni w podbojach tanecznych słuchacze mogli po raz drugi skorzystać z możliwości nocnej zabawy na promie.
Ostatniego dnia, po dopłynięciu do portu w Gdyni dla słuchaczy przygotowano specjalny quiz wiedzy z informacji przekazanych podczas zwiedzania. Został on przeprowadzony nowatorską metodą z wykorzystaniem smartfonów. Była to doskonała okazja do sprawdzenia, jak dużo udało się zapamiętać w ciągu całego wyjazdu, a wiedza utrwalona w ten sposób na pewno na dłużej pozostanie wszystkim w pamięć. Troje uczestników, którzy uzyskali najlepsze wyniki otrzymało nagrody. Następnie uczestnicy wraz z opiekunami wybrali się na spacer po Gdańsku, gdzie zwiedzili Stare Miasto, Bazylikę Mariacką i Drogę Królewską.
W czasie drogi powrotnej do Raciąża był czas na dzielenie się wrażeniami oraz dyskusje na temat atrakcji turystycznych Szwecji i Polski, co było kolejną, ciekawą lekcją dla uczestników kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie technik turystyki wiejskiej oraz słuchaczy szkoły policealnej z kierunku technik turystyki wiejskiej. Rejs promem Stena Line był doskonałą okazją do integracji i przeżycia niezapomnianej przygody.
Słuchacze zobaczyli zakątek świata w Skandynawii, uczestniczyli w odprawie promowej, poznali plusy i minusy podróży morskiej, sposoby spędzania wolnego czasu na promie oraz wady i zalety różnych rodzajów turystyki. Zapoznali się z możliwościami zakwaterowania na promie w kajutach o zróżnicowanych standardach, z szeroką ofertą gastronomiczną dostępną w kilku barach i restauracjach promów Stena Line.
Podsumowując, wyjazd szkoleniowo-edukacyjny należy zaliczyć do bardzo udanych i kształcących. Przeżycia z podróży były bardzo wartościowe, a wiedza poparta doświadczeniem z pewnością na długo pozostanie w pamięci wszystkich słuchaczy.
XIV Jesienny Jarmark ,,Od pola do stołu’’ okazją do zdobycia nowej wiedzy.
15 września 2019 roku słuchacze z kwalifikacyjnego kursu zawodowego w zawodzie technik turystyki wiejskiej oraz szkoły policealnej z kierunku technik turystyki wiejskiej (semestr III) uczestniczyli w XIV Jesiennym Jarmarku „Od pola do stołu” organizowanym corocznie w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poświętnem.
Celem jarmarku była szeroko rozumiana promocja dziedzictwa kulturowego mazowieckiej wsi, różnorodnych form przedsiębiorczości wiejskiej oraz żywności tradycyjnej i ekologicznej produkowanej w gospodarstwach rolnych.
Najważniejszym punktem programu był udział w konferencjach: „od pola do stołu – lokalnie i legalnie” oraz ,,Żywność wysokiej jakości – produkty regionalne i tradycyjne, nowe możliwości obszarów wiejskich”. Wykłady poprowadzone zostały przez wybitnych specjalistów w swojej dziedzinie, panią profesor Krystynę Krzyżanowską ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz pana profesora doktora habilitowanego, inżyniera Zbigniewa J. Dolatowskiego z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie.
Uczestnicy konferencji mieli niepowtarzalną okazję skosztować unikatowych produktów i potraw tradycyjnych wytworzonych w małych firmach rodzinnych z naturalnych surowców, takich jak przetwory z mięsa i mleka nagradzane w konkursach kulinarnych.
W czasie jarmarku słuchacze mogli także zakupić tradycyjne wyroby: pieczywo, wędliny, miody, sery, rękodzieło, kwiaty, drzewa oraz krzewy owocowe i ozdobne.
Zainteresowani oglądali X Przegląd Ludowych Zespołów Artystycznych, zachwycających publiczność prezentowanym repertuarem i umiejętnościami, wymieniali doświadczenia, rozmawiali z producentami i wytwórcami, a także zasięgali potrzebnych informacji na stoiskach: Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poświętnym, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Biura Powiatowego w Płońsku, Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Warszawie, Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Ciechanowie i Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze z Płońska.
Podczas wyjazdu szkoleniowo-edukacyjnego grupie słuchaczy towarzyszyli: dyrektor Zespołu Szkół STO w Raciążu, pan Andrzej Nizielski, dyrektor Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu, pan Łukasz Palmowski oraz nauczycielka, pani Hanna Szałkowska.
Udział w XIV Jesiennym Jarmarku „od pola do stołu” był niezapomnianym przeżyciem i okazją do zdobycia nowej wiedzy, która przekazana w sposób przystępny i ciekawy na pewno na długo pozostanie wszystkim w pamięci.
Delegacja z Zespołu Szkół STO w Raciążu uczestnikiem VI Jarmarku Raciąskiego.
5 i 16 sierpnia 2019 roku na Placu Adama Mickiewicza i w Małym Parku odbył się VI Jarmark Raciąski. Na stoiskach wystawienniczych nie brakowało produktów regionalnych, rękodzieła, pamiątek, pieczywa, roślin ozdobnych, nalewek, miodów, ozdób, tradycyjnych alkoholi oraz przepysznych domowych wypieków. Jak co roku zwiedzający mogli spróbować produktów firmy POLMLEK w ramach darmowej degustacji. Organizatorzy dwudniowej imprezy nie zapomnieli także o najmłodszych zapewniając im szereg atrakcji w sektorze zabaw dla dzieci. Dzieci bardzo chętnie korzystały z dmuchanych zabawek oraz jeździły konno.
Promocją Zespołu Szkół Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Raciążu zajął się kierownik kształcenia praktycznego, pan Łukasz Palmowski, pracownik szkoły pan Marcin Ciarkowski oraz słuchaczka Publicznej Szkoły Policealnej z kierunku technik usług kosmetycznych, pani Karolina Dudkiewicz.
Na stoisku szkoły pojawili się także: dyrektor Zespołu Szkół STO w Raciążu, pan Andrzej Nizielski, dyrektor Szkoły Podstawowej w Mystkowie, pani Janina Jóźwiak oraz nauczycielka prowadząca zajęcia na kierunku technik turystyki wiejskiej w Publicznej Szkole Policealnej STO w Raciążu, pani doktor inż. Hanna Szałkowska.
Uczestnikom jarmarku rozdawano ulotki zachęcając ich do zapoznania się z ofertą edukacyjną i przyszłościowymi kierunkami kształcenia proponowanymi słuchaczom w roku szkolnym 2019/2020 (opiekun medyczny, technik masażysta, technik usług kosmetycznych, asystent osoby niepełnosprawnej itd.).
W zbliżającym się roku szkolnym Publiczna Szkoła Policealna STO w Raciążu proponuje słuchaczom także kursy kwalifikacyjne w różnych zawodach. Chcąc zapisać się na dowolny kurs kwalifikacyjny trzeba spełnić zaledwie dwa warunki: posiadać minimum podstawowe wykształcenie i mieć ukończone 18 lat. Największym zainteresowaniem cieszą się kursy w zawodach: opiekun medyczny i technik turystyki wiejskiej.
Kurs kwalifikacyjny w zawodzie technik turystyki wiejskiej jest z pewnością przyszłościowy – daje uprawnienia do przejmowania i prowadzenia gospodarstw rolnych, a przede wszystkim do uzyskiwania środków z Funduszów Unii Europejskiej na ich rozwój i modernizację, w tym premii dla młodych rolników, która aktualnie wynosi aż 150 tysięcy złotych.
Kurs kwalifikacyjny lub ukończona szkoła policealna w zawodzie opiekun medyczny dają uprawnienia do pracy w placówkach służby zdrowia w Polsce i na terenie Unii Europejskiej.
Słuchaczka z kierunku technik usług kosmetycznych, pani Karolina Dudkiewicz oraz pracownik szkoły pan Marcin Ciarkowski roznosili ulotki z ofertą kształcenia Publicznej Szkoły Policealnej STO w Raciążu.
Udział w VI Jarmarku Raciąskim sprzyjał integracji Zespołu Szkół STO w Raciążu z lokalnym środowiskiem, a w szczególności Miejskim Centrum Kultury. W pobliżu znajdował się także namiot Zespołu Szkół w Raciążu oraz Szkoły Podstawowej im. Stanisława Konarskiego w Raciążu. Był czas na rozmowy między pracownikami i nawiązanie nowych przydatnych w przyszłości kontaktów.